Per la reobertura de la causa de l’assassinat d’Helena Jubany

 
L’any 2001 es va produir a Sabadell l’assassinat de l’Helena Jubany, sòcia de la Unió Excursionista de Sabadell. La van matar al bloc de pisos on vivien dos membres de la Secció Natura d’aquesta entitat: Montserrat Careta, que va ser empresonada i es va suicidar a la presó, i la seva parella, Santiago Laiglesia, que va estar imputat però no va ser empresonat ni detingut. 

El cas fou sobreseït el 2005, causant el desconsol de familiars i amics, i una sensació d’impotència i perplexitat entre molts sabadellencs davant la impossibilitat d’esclarir uns fets tan greus que colpien directament el cor de la nostra ciutat.

Com a persones de Sabadell, que apreciem les nostres entitats i que volem que es preservi el seu bon nom, pensem que mirar cap a una altra banda i tancar en fals aquest crim és un flac favor als necessaris valors de la llibertat, la solidaritat i la justícia que inspiren el nostre teixit associatiu. Per això manifestem que:
 

1.- Hi ha prou indicis per pensar que la mort d’Helena Jubany fou un assassinat, un assassinat amb tints masclistes.

2.- Hi ha prou indicis per pensar que els pressumptes responsables foren persones de la nostra ciutat.

3.- Malgrat el pas del temps, és imprescindible conèixer la veritat, confortar la família i amics, i que es faci justícia. Cal, doncs, reobrir el cas abans no prescrigui definitivament.

4.- El conjunt de la societat civil sabadellenca ha de fer públic el seu suport a les famílies afectades, i aportar a la justícia totes les dades i informacions que puguin ajudar a esclarir els fets.

Sabadell, maig de 2020